torsdag 12. februar 2009

mestrings kurs!

Den 3/2-09 var det en ernæringsfysiolog som hadde kurs, det var veldig mange tipps å info men
her kommer litt av det som ble sagt;
M.E og kosthold;
Hvilke utfordringer møter man?? Orke og lage mat,planlegge handling, huske å spise
Hvordan møte utfordringen?? planlegge handlinga over tid,lage store portioner me mat så bare å slenge i micron, la venner og fam ordne mat..
"middag på 15 min" bra kokebok
Viktigt å spise sundt
Norske anbefalninger per dag;
300g frukt inkl 1,5dl juice
450g grønsaker inkl potet
Fisk 2-3 ganger i uka
Grovt brø, 25g fiber/dag
Magert kjøtt
Minst 1,5l vann
3-4hovedmåltider, 2-3mellommåltider
Frossne grønsaker er minst like sunde som ferske
Man ska ikke drikke noe særligt med jus(1,5dl/dag) skadeligt for tennene fiberne blir borte undet tillaginga å for mye sukker selv om det er fruktens egne sukker
Spis fargerik mat, ulike farger=ulike nærings stoffer
Mye glutenfri mat har vetestivelse
Grønne grønsaker er en av de viktigeste vitamin kilderne
Noen M.E pasienter kan bli bedre av og kutte enkelte matvarer t,ex kaffe,alkohol,sukker hvete,gluten,melk.
Kan være bra å prøve seg ut, kutt da ut mistenkte varen i 3uker (før dagbok) før du prøver å lukke ut hvete gluten ska man alltid testes for cøliaki
prøv ut en ting avgangen.


Nå er det 14 dager til neste kurs pga høstferien, veldi deiligt me litt pause..
Eller er det ikke så mye nytt under sola foruten at jeg nå har ordnet me billetter til meg og mamma da vi ska en tur til fam på austevoll når morfar fyller 70 i begynnelsen av mars,
å det ska han ikke vite noe om ;0)

Til neste gang;)

Ingen kommentarer: